NÄR JAG SKRIVER LÅTAR

GOD KVÄLL PÅ ER!

Nu sitter jag hemma hos min bästis Sigge och tänkte få undan lite jobb medan hon lagar middag. Hennes karl är borta hela natten så vi kör en sleepover här med kvarg och film. Kan man starta en ny vecka på bästa sätt?

Denna veckan har jag några korta pass på jobb, annars ska jag se till att bli färdig med tre olika låtar som jag har på gång just nu. Det är så jäkla svårt att vara snabb med låttexter när man är lite orutinerad som jag. Visst, jag har skrivit en del på senaste och är väl inte helt lost men jag kan definitivt inte skriva en låt på en dag. Jag ska upp till Göteborg på måndag för lite sessions under nästa vecka så jag hade tänkt bli färdig med några låtar tills dess.

Jag tycker att det lättaste sättet att jobba på är att

1. göra en skiss på produktionen (själva musiken)

2. hitta en grym melodi och bestämma vad låten ska handla om

3. börja leka med ord, hitta en hook och eventuella rim

4. Ta en “paus” från låten en dag och bara ha den i huvudet, hitta inspiration och känna in känslan jag vill få fram genom låten. Jag undviker att lyssna för mycket på andra låtar och ta inspiration därifrån då jag inte vill kopiera någon annan. Jag vill göra min grej och undvika att låta som någon annan.

5. Sätta mig ner en dag i lugn och ro med flera liter kaffe och bara skriva. Oftast börjar jag med versen, men ibland får jag någon grym idé på refräng och då kör jag givetvis på det.

6. Kolla på låten flera dagar i rad, ge det tid men sätta upp en deadline för när det ska vara färdigt.

7. Lämnar låten i någon dag och går sedan igenom den igen för att se om den fortfarande känns bra. Ibland upptäcker man någon dag senare att vissa fraseringar eller liknande inte alls fungerar så bra som man trodde.

Haha, vilken skola detta blev då… Kom ihåg att detta är hur JAG gör och inte en process som alla andra måste följa till punkt och pricka. Det finns ingenting som är mer rätt eller fel än det andra. Men generellt sett är det såhär jag går tillväga då det bara blir så automatiskt. Det handlar mycket om att hitta en metod som man tycker fungerar för en själv och sen köra på det för att få bästa möjliga resultat! Så mitt bästa tips är väl egentligen att man testar sig fram i lugn och ro för att hitta det mest effektiva sättet för en själv att göra en bra låt på.

HA EN FIN VECKA MINA HJÄRTAN <3

Lämna en kommentar